Nová mateřská škola a zkrácení dotace na její výstavbu

V prázdninovém vydání Čáslavských novin jsme se mohli dočíst o tom, že městu hrozí zkrácení dotace na výstavbu nové mateřské školy v areálu Prokopa Holého. Rádi bychom zde doplnili několik informaci k tomuto tématu. Velikost zkrácení dotace bude podle aktuálních informací do 5 % přislíbené dotace, jejíž celková výše je 99 mil. Kč. V žádném případě nehrozí to, že by město muselo uhradit veškeré náklady z vlastního rozpočtu, jak stojí v závěru článku v Čáslavských novinách.

Kontrolní orgán, kterým je Centrum pro regionální rozvoj ČR, vyhodnotil jako diskriminující to, že ve veřejném a otevřeném výběrovém řízení, které město vypsalo pro výběr dodavatele projekčních prací a stavby, byla podmínka, aby měl uchazeč předchozí zkušenosti s výstavbou, přístavbou nebo rekonstrukcí mateřské nebo základní školy. Přijde nám logické požadovat u dodavatele zkušenosti s podobným typem práce, když se jedná o stavbu tak velkého rozsahu, jejíž vysoutěžená cena bez DPH je necelých 110 mil. Kč. Zároveň celé výběrové řízení, včetně návrhu požadavků na zkušenosti dodavatele, pro město zajišťovala externí firma specializovaná na administraci veřejných zakázek, a ta vyhodnotila, že zmíněný požadavek není proti pravidlům. Pravidla jsou však složitá, dávají prostor pro interpretaci a vždy existuje možnost je vyhodnotit bez ohledu na zdravý rozum, jak ukazuje i tento případ.

Pokud město nepřesvědčí kontrolní orgán v odvolacím řízení, že podmínky výběrového řízení diskriminující nebyly, dojde ke zkrácení dotace o 5 %, tedy o zhruba 5 mil. Kč. Těch je samozřejmě škoda, ale i tak získá naše město dotaci 94 mil. Kč, přičemž další dotaci můžeme získat na vybavení nové školky. Podstatnější však je, že město s výrazným příspěvkem Evropské unie získá nové a výjimečné prostory pro 75 dětí, což potřebuje s ohledem na to, že některé stávající třídy mateřské školy se stávají nevyhovujícími nebo těžko udržitelnými (třídy v ZŠ Náměstí, v Husově ulici nebo u Otakarovy bašty).



Komentáře