Informace k pozemkům pro rodinné domy v Koželuhách

Na stránkách prázdninových Čáslavských novin informoval starosta města Ing. Jaromír Strnad čtenáře o problémech, které současné vedení města řeší při přípravě pozemků po bývalé zahrádkářské kolonii pro výstavbu rodinných domů, které má dle uzavřených smluv postavit developerská firma a následně je nabízet veřejnosti k odkupu. 

Pan starosta psal o dvou příčinách problémů, konkrétně o nutnosti vybudovat novou přístupovou cestu z ulice na Bělišti (u zimního stadionu) a o přítomnosti vedení vysokého napětí přes pozemky pro výstavbu. V článku zmiňuje, že developerská firma podle svých slov nebyla informována o těchto omezujících skutečnostech, což chceme tímto příspěvkem uvést na pravou míru, jelikož v obou případech developer od začátku potřebné informace měl.

Od začátku jednání byl developer informován o dvou možných přístupech na pozemek. Jedním je stávající příjezd do Koželuh, druhým nový plánovaný příjezd z ulice Na Bělišti. Od začátku bylo zřejmé, že nový přístup je pro celou lokalitu klíčový, protože Koželuhy aktuálně mají pouze jeden omezený přístup. Existuje ještě třetí možnost zprovozněním úvozové cesty na severozápadě pozemku, ale to je jen krajní řešení. 

Architektonická studie výstavby i zápisy z následných jednání mluví o tom, že přístup z ulice Na Bělišti je úzký. Řešení byla dvě: buď nechat vjezd úzký a dopravu v něm řešit předností z jednoho jízdního směru, nebo odkoupit část sousedního pozemku pro zajištění širokého vjezdu, což se nakonec městu podařilo a který může do budoucna sloužit i stávajícím obyvatelům Koželuh. Developer osobně území procházel a také byl na osobním jednání u dopravního inženýra v Kutné Hoře, kde bylo vše domluveno a odsouhlaseno, stejně jako na stavebním úřadu. Nový přechod pro chodce v ulici Na Bělišti město realizovalo již s vědomím, aby nebránil novému vjezdu a výjezdu do Koželuh. 

Ohledně vedení vysokého napětí: kromě toho, že přítomnost vedení vysokého napětí na pozemku je okem nepřehlédnutelná, je také zakreslena ve veřejně dostupném územním plánu a zdokumentována v architektonické studii, která byla přiložena ke smlouvě uzavřené s developerskou firmou. Zaměstnanci města také o případném přeložení tohoto vedení prokazatelně s developerskou firmou komunikovali.

Pro úplnost dodejme, že zmíněný pozemek se městu podařilo koupit za cenu 9 mil. Kč (600Kč/m2). Při dnešních cenách pozemků je zřejmé, že to byla pro město výhodná koupě, a to i když připočteme dodatečné náklady, které město vynaložilo na širší příjezdovou cestu. Dle platné smlouvy má totiž developerská firma městu zaplatit za pozemky cenu cca 30 mil. Kč a na své náklady vybudovat na pozemcích města veřejnou infrastrukturu odhadem za 25 mil. Kč (parky, chodníky, silnice, veřejné osvětlení).





Komentáře